Pizzerie to miejsca gastronomiczne które odwiedzamy w celu konsumpcji potrawy kuchni włoskiej tzw. pizzy. Rodzajów pizzy jest tak dużo iż trudno je tutaj wymienić jednakże menu w pizzerii zależy w głównej mierze od fantazji właściciela jak i samego kucharza który jest w stanie wyprodukować z poszczególnych składników wybraną pizzę. Rozliczenie lokalu gastronomicznego , czas pracy personelu, foodcost pizzy jak i dostawy realizowane przez kierowców -to wszystko powinno być wspierane przez program komputerowy do prowadzenia pizzerii. Oprogramowanie dla pizzerii, dla gastronomii oprócz standardowych funkcjonalności – musi posiadać tzw. moduły podziału pizzy oraz modułu dostaw.
Podział Pizzy w systemie dla pizzerii
Oprogramowanie dla gastronomii aby spełniało swoją rolę jako oprogramowanie dla pizzerii oprócz standardowych modułów z których zbudowany jest system komputerowy powinno posiadać tzw. moduł podziału pizzy. System dla pizzerii FIS-POS BISTRO wyposażony w taką funkcjonalność umożliwia konkretny podział pizzy w wielu konfiguracjach. Każdy produkt typu pizza może być lub posiadać tzw. znacznik „do podziału” – dzięki czemu system przy sprzedaży rozpoznaje i umożliwia edycję składników. Dodatkowym atutem systemu pos dla pizzerii jest to iż możemy dowolnie wybierać czy składniki mają być płatne czy bezpłatne podczas podziału dla następnej połówki pizzy.
Dostawy w programie dla pizzerii
Jednym z najważniejszych elementów w procesie wydawania pizzy jest poprawne i prawidłowe rozliczenie kierowców pizzy – w przypadku gdy mamy do czynienia z dostawą pizzy do klientów. Istotą jest dokładna ewidencja który kierowca i które zamówienie zrealizował i na jakie kwoty. Raport końcowy rozliczenia kierowcy powinien uwzględniać osobę, produkty, adres dostawy, wartość końcową no i oczywiście formę płatności. Program do pizzerii FIS-POS BISTRO posiada funkcjonalność umożliwiającą autoryzację kierowców na wiszącym na ścianie tablecie lub ekranie dotykowym. Kierowca opuszczając lokal autoryzuje swoje zamówienie i potwierdza iż to on zabiera konkretne zamówienie i jedzie z pizzą do klienta. Taki moduł dostawy pizzy pozwala na dokładną ewidencję realizowanych zamówień w czasie.
Podział Pizzy
Podziel pizzę i realizuj zamówienie
FIS-POS BISTRO
Składniki płatne i bezpłatne, szybka realizacja zamówienia.
Po każdej sprzedaży wydawaj kupony na następne zakupy !
Drukuj kupony promocyjne dla klientów z kodem kreskowym
Odczytywanie kodów kreskowych z kodów promocyjnych
Systemy i Oprogramowanie dla pizzerii – podsumowanie.
Pizzerie jak widać to nie do końca standardowe lokale gastronomiczne. Odpowiedni dobór narzędzi informatycznych to tylko jedno z niewielu ważnych decyzji osób które decydują się na taki biznes. Nie mniej jednak należy pamiętać o tym iż dobrze dobrany system POS innymi słowy oprogramowanie dla pizzerii + terminal dotykowy to pełne i kompletne rozwiązanie dla pizzerii. Wspomniane wyżej dwa najważniejsze moduły – podział pizzy oraz dostawy to nieodłączne elementy programu które powinny być używane przez personel w celu dokładnej weryfikacji, analiz oraz raportowania odpowiednich danych w czasie.